Fitness en krachttraining waren een aantal jaar geleden voorbehouden aan de echte krachttrainingfanaten, maar de laatste jaren zijn er steeds meer mannen die willen werken aan hun spieropbouw, soms omdat ze het mooi vinden, soms omdat de sport bij hen past of omdat ze hun spieren sterk en gezond willen houden als ze ouder worden. Een personal trainer kan helpen de juiste doelen te bereiken. Maar hoe word je eigenlijk personal trainer? Hieronder ontdek je hoe je je carrière als personal trainer een kickstart kunt geven met een erkende opleiding.
Van fitnesstrainer tot personal trainer
Of je nu voorkennis hebt als fitnesstrainer of misschien met alleen basiskennis van het vak aan de slag wilt, er zijn veel mogelijkheden om een opleiding tot personal trainer te volgen. Je kunt dit leuke beroep leren via verschillende opleidingen op het Europees erkende niveau EREPS (European Register of Exercise Professionals). Met zo’n diploma kun je in elke sportschool in Europa aan de slag gaan als persoonlijke sportbegeleider.
Je kunt starten op niveau 3 van EREPS. Dat is een opleiding tot personal trainer die gelijkstaat aan Fitnesstrainer A. Hiermee kun je zelfstandig basistrainingen geven aan sporters.
Met de niveaus 4 en 5 verdiep je je kennis als fitnesstrainer. Je leert bijvoorbeeld op maat gemaakte trainingsprogramma’s maken op niveau 4 of kiest voor de hoogste graad als personal trainer op niveau 5 waarmee je performance training, voeding, coaching en zelfs revalidatietrajecten kunt aanbieden en misschien je eigen praktijk kunt starten als personal trainer.
Een behapbaar traject
In een maatschappij waar gezondheid steeds belangrijker wordt, is carrière maken als personal trainer ook steeds interessanter. Op welk niveau je dat ook wilt doen, het traject hoeft niet jaren te duren. Je kunt in een paar maanden al je diploma als personal coach op zak hebben.
De opleidingen volg je vaak op vergelijkbare niveaus als het mbo en hbo. Het is daarmee bijvoorbeeld interessant om de cursussen te volgen als verdieping op een andere opleiding zoals diëtist of een opleiding in de richting van sport en bewegen.
Theorie en praktijk
Als personal trainer is het belangrijk dat je ook zelf fysiek in vorm bent, je moet soms immers de oefeningen voordoen aan klanten. De opleidingen zijn daarom vaak een mix van fysieke praktijklessen en theorie. Dat maakt de opleiding wel leuk om te volgen, bovendien kun je het traject vaak flexibel invullen, waardoor je misschien bepaalde onderdelen aanpast omdat je bijvoorbeeld terugkeert van een blessure.