group of people sitting on grass field during daytime group of people sitting on grass field during daytime

Al gedacht aan deze nadelen van wonen in Spanje?

Och, España. We kunnen letterlijk niet wachten tot het weer volgend jaar zomer is. En ja, we gaan al jarenlang naar dezelfde accommodatie, maar juist omdat we het daar kennen, is het zo fijn. De traagheid zoals die zich voortdoet in de Zuid-Europese landen is iets waar we in Nederland nog wel van kunnen leren.

Het liefste zouden we in Spanje willen wonen, maar ons werk houdt ons gebonden aan Nederland. Bovendien zijn we nog ‘ff’ niet klaar om zo’n grote overstap te maken naar het buitenland. Ben jij wel van plan je horizon te verbreden en te emigreren? Gaaf, maar heb je al wel gedacht aan deze mogelijke nadelen van wonen in Spanje?

Alles op een rijtje

Wonen in Spanje heeft veel voordelen, zoals het milde klimaat, de rijke cultuur en de prachtige natuur. Echter, er zijn ook verschillende nadelen die het leven in dit zonnige land minder aantrekkelijk kunnen maken. Hieronder worden enkele van deze nadelen besproken.

First: bureaucratie en administratie

Een van de grootste uitdagingen voor expats in Spanje is de bureaucratie. Het kan frustrerend zijn om door de vele administratieve procedures te navigeren, zoals het aanvragen van een NIE (nummer voor buitenlanders/ soort burgerservicenummer) of het regelen van gezondheidszorg. De traagheid van de overheid en de complexe regelgeving kunnen leiden tot lange wachttijden en onduidelijkheid, wat stressvol kan zijn voor nieuwe bewoners.

Zo kan het bijvoorbeeld best zijn dat je dacht op een bepaalde datum je sleutel te krijgen, maar dat dat uiteindelijk toch om een x aantal redenen is uitgesteld. Niet echt handig als je je huis in Nederland al gedag hebt gezet en al je budget in het huis zit…

Second: taalbarrière

Hoewel steeds meer Spanjaarden Engels spreken, vooral in toeristische gebieden, kan de taal een grote hindernis zijn in het dagelijks leven. In kleinere dorpen en landelijke gebieden is de kans groter dat je met mensen te maken krijgt die geen of beperkt Engels spreken. Dit kan communicatieproblemen veroorzaken, vooral bij belangrijke zaken zoals gezondheidszorg, onderwijs en juridische aangelegenheden.

Tip: begin een jaar voorafgaand aan de emigratie met een cursus Spaans in Nederland. Zo ken je in elk geval de basis of misschien ontdek je wel een fantastisch talent voor het spreken van deze taal.

Third: baanmogelijkheden

De arbeidsmarkt in Spanje is vaak uitdagend, vooral voor buitenlanders. De werkloosheidsgraad is in sommige regio’s hoog en het kan moeilijk zijn om een baan te vinden, vooral als je niet vloeiend Spaans spreekt. Bovendien zijn veel banen tijdelijk of slecht betaald, wat financiële stabiliteit bemoeilijkt. Sowieso is dat over die taal een dingetje, want er zijn ook genoeg bedrijven die vanuit principe geen mensen aannemen die de taal niet machtig zijn. Toch maar die cursus dus…

Fourth: cultuurverschillen

De Spaanse cultuur verschilt op verschillende manieren van andere Europese landen. Dit kan leiden tot misverstanden en frustraties. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De siësta – een middagpauze waarin veel winkels sluiten: mensen die gewend zijn aan een doorlopend schema kunnen hierom maar moeilijk aarden.
  • Sociale omgangsvormen: de manier van communiceren is in Spanje heel anders dan in Nederland. Ze zullen jou bijvoorbeeld waarschijnlijk veel te direct vinden.
  • Familiaire relaties: emigreren terwijl je zieke oma achterblijft in Nederland? Sommige Spanjaarden zullen dit echt not done vinden. Dat kan soms botsen.
  • Etcetera.

In elk geval is het belangrijk om vast te houden aan je eigen waarden en normen, maar je ook aan te passen aan die van de Spanjaarden.

Fifth: gezondheidszorg

Hoewel Spanje een goed gezondheidszorgsysteem heeft, kan de toegankelijkheid voor expats soms een probleem zijn. Veel buitenlanders zijn afhankelijk van particuliere zorg, wat kosten met zich meebrengt. De wachtlijsten voor specialistische behandelingen in de openbare gezondheidszorg kunnen lang zijn, en het is niet ongebruikelijk om te wachten op een afspraak. In Nederland had je het waarschijnlijk een stuk beter voor elkaar…

Sixth: weersomstandigheden

Temperaturen kunnen in de zomermaanden extreem hoog oplopen, vooral in het binnenland. Dit kan leiden tot ongemak en zelfs gezondheidsproblemen, vooral voor ouderen of mensen met bepaalde medische aandoeningen. Bovendien kunnen de droge zomers en beperkte regenval in sommige regio’s leiden tot waterschaarste. OF wat dacht je van de toenemende bosbranden?

Mocht je een persoon zijn die niet zo goed tegen warmte kan, dan is het erg belangrijk om hier eens over na te denken.

Hoe aanpassen aan het Spaanse leven?

Woon je in een grote stad als Barcelona of Madrid, dan zal het leven een stuk minder hevig zijn om je eraan aan te passen. Woon je echter wat meer afgelegen, dan is het misschien een tip om je aan te passen aan het Spaanse leven. Denk onder andere aan:

  • Begin met de taal: leer Spaans om makkelijker te communiceren.
  • Omarm de cultuur door lokale tradities en feestdagen te vieren, zoals La Tomatina of Semana Santa.
  • Geniet van de Spaanse keuken en probeer lokale gerechten.
  • Maak vrienden met de lokale bevolking; ze zijn vaak gastvrij en behulpzaam.
  • Neem deel aan sociale activiteiten, zoals tapas-avonden of danslessen.
  • Wees open-minded en geduldig; culturele verschillen vragen tijd om te begrijpen en waarderen.

Nou, als je die tips opvolgt, dan ben je écht al een heel eind, geloof ons maar.

Conclusie

Wonen in Spanje kan een droom zijn, maar het is belangrijk om rekening te houden met deze nadelen. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn en de lokale gewoonten en regels te begrijpen om een succesvolle overgang te maken. Met de juiste mindset en aanpassingsvermogen kunnen veel van deze uitdagingen worden overwonnen.