Wie een willekeurige stamtafeldiscussie over autorijden meemaakt, mag het al snel aanhoren: mannen zijn betere chauffeurs. Ze zouden assertiever zijn, sneller parkeren en meer gevoel voor techniek hebben. Niet geheel toevallig zijn het vooral mannen die dit beamen. Wij werpen een objectieve blik op deze hardnekkige mythe. Slagen mannen vaker of makkelijker voor hun rijbewijs en maken ze minder brokken? Of is het tijd om het cliché bij te sturen? We duiken in de cijfers en ontrafelen de oorzaken achter de verschillen.
Beperkte verschillen tussen mannen en vrouwen
Uit landelijke gegevens van het CBR blijkt dat mannen iets vaker in één keer slagen voor hun rijexamen dan vrouwen: 51% tegenover 48%. Het verschil is dus niet bijzonder groot. Bovendien zijn er examinatoren bij wie dit verschil veel groter is: bij sommigen slaagt 67% van de mannen, maar slechts 45% van de vrouwen. Dergelijke grote verschillen roepen volgens experts vragen op over de rol van onbewuste vooroordelen én over de invloed van de examinator op je slagingskans. Andere experts benadrukken dat mannen vaak zelfverzekerder achter het examenstuur kruipen en dat vooral dit het verschil kan verklaren. Ervaren mensen durven meer en dat helpt bij het praktijkexamen. Vrouwen zijn overigens sterker in het theorie-examen: ze zijn nauwkeuriger, leren gestructureerd en onthouden de verkeersregels beter.
Ervaring is de belangrijkste factor
Dat mannen iets vaker slagen voor het praktijkexamen heeft meer te maken met rijervaring dan met rijtalent. Jongens van 18 hebben drie keer vaker een eigen auto dan meisjes van dezelfde leeftijd. Ze hebben al wat meer kennis van de auto en ze hebben meer kilometers gemaakt. Meer kilometers betekent: meer routine. Daarnaast zijn ze minder onzeker bij handelingen zoals inparkeren of invoegen. Vrouwen stappen doorgaans met minder bravoure het examen in. De hogere slagingskans van vrouwen op het theorie-examen heeft dan weer te maken met hun studiebenadering. Ze zijn nauwgezet, nemen minder risico’s en zijn eerder geneigd om écht te begrijpen wat een bord of regel betekent. Toch weten ze dit voordeel niet te verzilveren tijdens het praktijkexamen.
Zelfvertrouwen, ervaring, inzicht en een goede voorbereiding maken met andere woorden het verschil voor wie wil slagen voor het rijexamen. De volgende tips helpen jou – man of vrouw – om het examen wél in één keer te halen:
- Besteed voldoende aandacht aan het theorie-examen. Deze kennis heb je ook nodig voor het praktijkexamen. Je kunt bijvoorbeeld een gratis theorie examen oefenen via de website Theorie.nl.
- Oefen onder examenomstandigheden. Kies voor realistische examensimulaties en vraag een proefrit met je instructeur.
- Ken je examenregio. Als je kunt kiezen, oefen dan in de buurt van het examencentrum.
- Werk aan je zwakke punten. Slecht in inparkeren of verkeersinzicht? Focus specifiek daarop tijdens je rijlessen.
Dus: wie is de betere chauffeur?
De slagingspercentages geven met andere woorden geen goed beeld van wie de beste chauffeur is, wel geeft het aan dat er een ervaringsverschil is tussen jonge kandidaten. Bij een correcte vergelijking zouden we even ervaren mannen en vrouwen tegenover elkaar moeten plaatsen, maar dat is niet zo eenvoudig. Uit cijfers blijkt in ieder geval dat mannen aanzienlijk vaker betrokken zijn bij ernstige en dodelijke ongevallen, zelfs als je meerekent dat ze meer rijden. In 2023 waren 72% van de verkeersdoden man. Vooral mannen tussen de 20 en 50 zijn risicopatiënten achter het stuur: in die leeftijdsgroep is 80% van de verkeersdoden een man. De belangrijkste oorzaken? Te hard rijden, agressief rijgedrag en rijden onder invloed. Op basis van deze cijfers is de conclusie duidelijk: wie het veiligst rijdt, is niet noodzakelijk wie het snelst zijn rijbewijs haalt.
Vergelijking mannen vs. vrouwen | Mannen | Vrouwen |
Slaagkans praktijkexamen (landelijk) | 51% | 48% |
Slaagkans theorie-examen (landelijk) | 40% | 46% |
Aandeel verkeersdoden (2023) | 72% | 28% |