black and silver speaker on brown wooden table black and silver speaker on brown wooden table

Heb je gedacht aan deze nadelen van dual sim?

Een dual SIM-telefoon kan twee SIM-kaarten tegelijkertijd gebruiken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld één SIM-kaart voor je werk en één voor privé kunt hebben, zonder twee aparte telefoons mee te hoeven nemen. Je kunt met beide nummers bellen, sms’en en vaak ook internetten. Bij de slechts weinig dual SIM-telefoons kun je beide SIM-kaarten tegelijkertijd actief houden. Als je klaar bent met bellen op de ene, ben je pas weer op je andere nummer bereikbaar.

We horen op die uitleg al heel veel ondernemers en anderen denken: ‘dat is handig, dat moet ik ook hebben’. En hoewel je natuurlijk helemaal vrij bent in je keuze om dat inderdaad wel of niet te doen, willen we je er toch op wijzen dat het niet iets is voor iedereen. Sterker nog, er zijn wel degelijk nadelen aan verbonden. Lees in deze blog over de nadelen van Dual Sim en meer.

Uitleg van begrippen

Voordat we over gaan op de nadelen, willen we je eerst op de hoogte stellen van een aantal begrippen. Aan de hand hiervan is het namelijk makkelijker om de (mogelijke) nadelen te begrijpen, oké?

  • Actieve versus stand-by dual sim
    Bij een actieve dual SIM-telefoon kunnen beide SIM-kaarten gelijktijdig verbinding maken met het netwerk. Dit betekent dat je oproepen, berichten en data van beide nummers kunt ontvangen, zelfs als je met één SIM aan het bellen bent.
    Een standby dual SIM-telefoon schakelt daarentegen tussen de SIM-kaarten. Terwijl je de ene SIM gebruikt voor een oproep of data, is de andere SIM niet bereikbaar. Je kunt nog steeds kiezen welke SIM je wilt gebruiken, maar je mist oproepen en berichten op de andere SIM wanneer die niet actief is.
  • eSim
    Een eSIM (embedded SIM) is een digitale SIM-kaart die in het apparaat is ingebouwd en geen fysieke kaart vereist. Je kunt hiermee van netwerkprovider wisselen zonder een nieuwe SIM-kaart in te voegen. Het maakt het eenvoudig om meerdere profielen te beheren en biedt flexibiliteit bij internationale reizen. Soms is een duale SIM ook mogelijk.
  • Duo sim
    Nee, dit is géén dual sim. Een duo SIM is een set van SIM-kaarten die hetzelfde telefoonnummer delen. Dit betekent dat je één telefoonnummer kunt gebruiken op meerdere apparaten. Beide SIM-kaarten kunnen gelijktijdig inkomende oproepen en berichten ontvangen, maar zodra je een oproep beantwoordt op één apparaat, wordt de andere SIM-kaart tijdelijk gedeactiveerd voor die oproep.

Zo, dat was toch nog wel een redelijke mond vol, maar nu begrijp je wel waar we het over hebben, als we zo direct de nadelen aan je voor zullen leggen.

Nadelen van dual sim

Zo fantastisch als het klinkt, zo eerlijk moeten we ook zijn. Eerlijk in de zin van dat we je van een aantal nadelen op de hoogte willen stellen. Lees:

1. Beperkingen op WhatsApp

WhatsApp ondersteunt slechts één account (dus één telefoonnummer) per toestel, wat het lastig maakt om beide nummers tegelijkertijd voor WhatsApp te gebruiken. Gelukkig is er een soort oplossing voor dit probleem gevonden, namelijk door WhatsApp Business te downloaden. Hiervoor is het niet noodzakelijk om daadwerkelijk eigenaar te zijn van een bedrijf. Met andere woorden, gebruik bijvoorbeeld Whatsapp zelf voor je privénummer en de Business-variant voor je werknummer. Gelijk lekker overzichtelijk, nietwaar?

2. Compatibiliteit

Niet alle telefoons ondersteunen dual SIM-functionaliteit, waardoor je beperkt bent in je keuze van toestellen. Zo heb je daar de iPhone, waar je geen twee fysieke simkaarten in kan doen. Vanaf de iPhone XS is het overigens mogelijk een fysieke SIM met een eSim te gebruiken. Als je de iPhone 14 of later in je bezit hebt, dan kan je twee eSims toevoegen.

Echter brengt dat nog een probleem omhoog en dat is dat niet alle providers een eSim aanbieden. Met andere woorden, je bent niet alleen afhankelijk van je telefoon, maar ook van de aanbieder. Ai, ai, ai. Toch wel een beetje ingewikkeld, dus.

3. Verwarring

Het kan verwarrend zijn om te weten op welk nummer je gebeld wordt, vooral als beide nummers vaak gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Nu horen we je denken ‘verschillende doeleinden?’. ‘Werk en privé staat toch altijd los van elkaar?’. Nou, er zijn ook mensen die twee simkaarten hebben, waarvan de ene bijvoorbeeld een buitenlands abonnement heeft, terwijl het doeleinde van de nummers gelijk is. Oui, oui, verwarring dus.

4. Minder opslagruimte

Bij sommige telefoons moet je kiezen tussen het gebruik van een tweede SIM-kaart of een microSD-kaart voor extra opslagruimte. Dit kan een beperking zijn als je zowel een extra SIM-kaart als extra opslagruimte nodig hebt. Overigens kennen heel veel telefoons geen ruimte voor een microSD-kaart, dus het kan zijn dat dit niet van toepassing is op jouw situatie. Het is met name bij Android telefoons, waar dit nog wel voorkomt.

5. Batterijverbruik

Het gebruik van twee SIM-kaarten betekent dat de telefoon constant verbinding moet onderhouden met twee netwerken, wat kan leiden tot een sneller leeglopende batterij. Ook de kwaliteit van je batterij zal er wellicht sneller door verslechteren. Het kan handig zijn om je batterij daarom permanent in de besparingsmodus te zetten. Over het algemeen kan het geen kwaad en de kwaliteit van je batterij blijft op pijl.

Wat is wijsheid?

Tja, wat ís wijsheid. Of je beter af bent met twee telefoons of een dual SIM-telefoon hangt toch echt af van je behoeften. Een dual SIM is handig en compact, ideaal voor mensen die werk- en privézaken willen scheiden zonder twee toestellen mee te dragen. Het bespaart ruimte en geld, maar zal complexer zijn in gebruik. Twee telefoons bieden volledige scheiding en minder verwarring, maar zijn onhandig om mee te nemen en duurder in onderhoud. Maak daarom een keuze op basis van je prioriteiten: gemak of duidelijkheid.

Conclusie

Hoewel een dual SIM-telefoon gemak biedt door twee nummers in één toestel te combineren, brengt het ook verschillende nadelen met zich mee. Zaken als een hoger batterijverbruik, mogelijke comptabiliteitissues en verwarring bij inkomende oproepen kunnen het gebruik bemoeilijken. Voor wie eenvoud en duidelijkheid belangrijk zijn, kan het gebruik van twee aparte telefoons een betere keuze zijn. Heb jij hierin al een keuze voor jezelf gemaakt.